Utrustning inom biljard

Biljard

 

Biljard kan ses som en sport eller ett spel där det vid första anblick inte krävs så mycket utrustning, bara ett bord, bollar och en kö, men det är lite mer komplicerat än så.

Bordet

Tidiga föregångare till biljard spelades utomhus på gräs, och det första biljardbordet anses vara ett bord tillverkat för den franske kungen Ludvig XI år 1470. De tidiga biljardborden hade få likheter med dagens bord, de var tillverkade av det material som fanns tillgängligt och det fanns inga fastställda mått på borden: Borden hade heller ingen ”sarg” och inga hål. Att biljardbord än idag är klädda med grön duk sägs bero på biljardens ursprung, då spelet spelades på gräs.

Dagens bord

Beroende på vilken typ av biljard som bordet är till för har det olika utformning. Bord för Carambole har exempelvis inga hål, men det vi i dagligt tal kallar för biljard är Pool vilket spelas på bord med 6 hål. Borden är oftast tillverkade av trä men har en skiva av skiffer och vallar av gummimaterial. Bord och vallar är täckta av en duk och då borden har en skiva av skiffer är de därför mycket tunga.

Bollar

Pool spelas med 16 stycken bollar; 15 av bollarna är färgade och numrerade och en av bollarna är helt vit, köbollen, som används till att stöta de andra bollarna. Biljardbollar tillverkades tidigare av elfenben och eftersom bollarna är ganska stora fick man bara ut 3–4 bollar per bete vilket gjorde att bollarna var mycket dyra. Idag tillverkas bollarna av kompositmaterial.

Köer

Dagens köer är oftast cirka 150 cm långa och tillverkade av lönn. Längst fram på kön sitter det så kallade kölädret. Kölädret sägs ha revolutionerat biljarden när det introducerades år 1807 eftersom spelare, tack vare kölädret, inte behöver stöta exakt mitt på bollen vilket gjorde det betydligt enklare att spela. Tack vare kölädret går det också att skruva bollen genom att stöta utanför bollens centrum.

Krita

Innan en stöt brukar spelare krita köspetsen för att öka friktionen mellan köspets och boll vilket ger spelaren bättre kontroll över stöten.

Triangel

En omgång biljard inleds med att bollarna läggs upp i ett visst mönster på biljardbordet. När bollarna ligger i mönstret, som oftast är i en trekant, ”spränger” en av spelarna. Att spränga innebär att spelaren stöter den vita bollen hårt mot de upplagda bollarna för att sprida ut dem över spelbordet. För att göra det lättare att lägga bollarna i en trekant används en triangel i vilken bollarna samlas och som tas bort innan sprängning.

Kratta

För att kunna stöta bollar som ligger så till att spelaren inte får stöd för sin hand används ett speciellt stöd kallat kratta.

lakshmi-lite