Biljardens historia

Biljard

 

Biljard är ett mycket gammalt spel, hur långt tillbaka i tiden man kan datera spelet beror på definitionen av vad som är biljard, då tidiga varianter av spelet skiljer sig ganska mycket från vad det vi idag kallar för biljard.

De äldsta föregångarna

De allra tidigaste spelen som räknas som biljardens ursprung spelades i Frankrike redan på 1100-talet. Man spelade utomhus på gräs och spelen kan ses som ett mellanting mellan biljard, krocket och golf. Spelen gick ut på att spelare med hjälp av käppar eller klubbor skulle knuffa en boll till ett förutbestämt mål. Målet bestod ofta av bågar eller koner.

Biljard bland riddarna

Det var få människor i det medeltida Europa som hade tid eller möjlighet att spela spel. De som främst ägnade sig åt spel var faktiskt riddare. Riddares liv var omgärdat av regler, det fanns regler kring vad riddare fick göra på sin fritid samt vilka sporter och spel de fick ägna sig åt. Under 1300-talet var just biljardens urfader ett av de spel som riddare fick spela vilket ledde till att spelet började spelas på slott över hela Frankrike, för det var främst i Frankrike som dessa spel var populära men de började även sprida sig till andra länder.

Biljardens spridning över Europa

Det första biljardbordet sägs ha tillverkats åt den franske kungen Ludvig XI år 1470. Spelet som spelades på biljardborden liknade i mångt och mycket de tidiga spelen med koner och bågar och anledningen till att biljardbord än idag har grön duk är för att efterlikna gräset. I och med att den franske kungen uppskattade spelet kom det att sprida sig till övriga adeln och till andra kungahus i Europa, och i Frankrike spreds spelet till alla samhällsklasser och allt fler värdshus skaffade biljardbord.

Biljarden får internationella regler

Eftersom kungligheter och adel över hela Europa nu spelade biljard började det uppstå ett behov av mer generella regler, tidigare hade reglerna varierat kraftigt men eftersom kungahusen under 1600-talet började hålla biljardturneringar krävdes ett mer generellt regelverk, men det tog dock ytterligare ett par hundra år innan dagens regler fastställdes.

Biljard som vi känner igen den idag

Man kan säga att utvecklingen av dagens biljard skedde i England. Föregångare till biljard blev populära i England under 1700-talet och det var här som biljardkön utvecklades och bågarna och konerna ersattes av hål i biljardbordets hörn.

Biljard är ett samlingsnamn för ett antal olika spel som Pool, Carambole och Snooker. Carambole spelas på ett bord utan hål och snooker spelas på ett större bord än Pool. Den helt klart populäraste varianten av biljard är idag Pool.

lakshmi-lite